Ambassadører

Jeg skriver et innlegg fra et annet land.

Jeg er på langreisefot, og skal nå prøve å beskrive et av høydepunktene hittil.

Etter tre dager utenlands kom vi til Galway i Irland. Der opplevde jeg det første høydepunktet, som varte over fem dager. Reisefølget mitt på to og jeg bodde på et lite, billig herberge disse fem dagene, og her ble vi godt kjent med både sterke og svake. Jeg skal prøve å beskrive de tydeligste karakterene for dere.

Peter var en polsk, spinkel og fordrukken ung mann i begynnelsen av tjue-åra som alltid sov til langt på dag. Han var ofte litt mer sosial enn det man skulle ønske, og tilbød oss vodka stort sett hver dag. Leppene hans var så store at mitt norsktalende følge konsekvent kalte han Fisken. De andre, internasjonale gjestene refererte til hans kroppsholdning og kortklipte hår ved å kalle han Gollum. Han hadde reist rundt i noen uker og skulle fortsette med det. Han så ikke ut til å se etter jobb, og hvor han hadde pengene sine fra, har ingen turt å spørre om.

Jamal var svart som natta, og hadde langt hår i rastafletter som ga han et ungdommelig uttrykk, men han var nok ikke eldre enn 25 år. Jeg gjetter på at han var 1,70 meter høy og at han hadde en velstående far. Han kom nemlig fra Zimbabwe og hadde reist rundt i hele Europa i månedsvis. Zimbabwere flest har ikke råd til sånt. I 2007 hadde Zimbabwe en arbeidsledighet på 80%. Ingen turte å spørre han om inntektskildene hans heller. Nok om det.
Han var en veldig ålreit fyr og svarte følgende da jeg spurte hvilket språk de snakker i Zimbabwe:
"You know the Lion King, yes? And you know Hakuna Matata? That is my language."
Dermed var han kul.

Paurick var homofil. Ganske tjukk var han også. Og minst førti år gammel. Og irsk.
Han bodde tidvis på herberget, ukesvis der og hos foreldrene (som han måtte dele med de 11 andre søsknene sine*). Slik hadde han holdt på i noen år, og var altså svært godt kjent på herberget. Av yrke var han kokk, noe han ikke trengte å fortelle oss. Det smakte vi.
Han var ofte brisen, og det gikk rykte om at han og Jamal hadde noe på gang. Jeg prøvde å ikke tenke på det.

Danielle
var enda tjukkere enn Paurick**.  Hun påsto at hun hadde lagt fra seg sin australske aksent, men jeg kunne trøste henne med at det fortsatt var tydelige spor etter den. Hun hadde bodd et år i Frankrike og hadde jobbet et år som potetplukker i Irland. På herberget var hun godt og vel kjent, men jeg husker ikke hvor lenge hun hadde bodd der. Enhver form for depresjon dempet hun med hasj, og humøret hennes lå som en brunkrem over det mest sannsynlige deprimerte indre.
Tjue-åra.

Josephine er den skumle, gamle dama i alle filmer du har sett som inneholder en skummel, gammel dame***. Førsteinntrykket hennes var ganske normalt. Hun så ut som en hvilken som helst reisende på 50 år. Håret hennes var grått, men tykt, og hun var frisk og rask. Men etter å ha tilbringet mer tid i nærheten av henne, ble vi overbevist om at sinnstilstanden hennes ikke hadde klart å løpe en 60-meter like raskt som kroppen hennes. Hun bar alltid med seg eiendelene sine rundt om i herberget i poser og sekk, og gjorde ikke stort annet enn akkurat det - å gå fram og tilbake fra rom til rom. Heldigvis for henne hadde hun en trofast samtalepartner. Uheldigvis for henne var det henne selv. Samtalene handlet stort sett om noe som hadde samleie, som i:
"Oh, it's so fuckin' fuck mumble mumble,"
"Fuckin' stupid piece of shit dishwashercrap AAAARGH!"
"Oh, nice day today, eh? No, it's not a nice day, it's a fuckin' stupid mumble mumble."
Herbergets veteraner fortalte at hun hadde bodd der i årevis, men da vi spurte henne selv, svarte hun raskt "A couple o' weeks." Det gjorde ikke inntrykket vårt bedre.
Følget mitt og jeg var dessuten så heldige at vi bodde på samme rom som henne. Da er det kjekt å kunne et språk hun ikke kan.
Hun skulle bare visst.

Mike var fyrstikk, arbeidsløs og mer irsk enn irer flest. Han snakka like raskt som han bytta tema.

Jeg behøver ikke å skrive mer om Mike, men gjør det alikevel fordi han fortjener et like langt avsnitt som de andre. Han var nemlig en knallfyr som bare reiste rundt i Irland og så etter arbeid. Derfor skjønner jeg ikke at han tillot seg å drikke litervis med øl på puber hver kveld. Men han var jo irsk. Irskest, faktisk.

Verena gir etthvert herberge hun frekventerer to ekstra stjerner i boka. Hun var østerriksk og hadde nylig jobbet et år som au-paire hos en familie like utenfor Galway. På herberget hadde hun bodd en del ganger tidligere, men nå skulle hun bare være der noen ukers tid før hun dro hjem til Østerrike for godt.
Alle personene jeg tidligere har beskrevet har vært ganske spesielle. Det som var spesielt med Verena, var at hun var noe de andre gjestene ikke var; hun var normal og attraktiv****. Det hadde hun selv fått erfare, for Fisken, Mike og Jamal hang over henne som piletrær.
Også lager hun god salat.

Jeg trenger ikke å beskrive selve herberget, hvis innbyggere beskriver det mer enn godt nok.

Det kan hende jeg skriver om flere høydepunkter etterhvert, men det er ikke sikkert. Kanskje kommer det bilder også, men bildeledningen min er i Norge, og der er jo ikke jeg.

Jeg har bursdag om tre timer.

* Sånn blir det når man er irsk - og dermed katolsk.
** Jeg har en liten Peugeot som har fem seter, men den rommer ikke fem Danieller, for å si det sånn.
*** The Happening, Drag me to Hell, The Wizard of Oz, Crazy Cat Woman (Simpsons), Bussjåførdama i South Park.
**** Attraktiv er en underdrivelse.

20 kommentarer

iros

20.jul.2009 kl.22:50

oooh, høres ut som fine folk! ta dæm med til Norge;Dog gratulerer på forskudd!

Marit

20.jul.2009 kl.23:04

Det høres i hvert fall ut som om du har en interessant tur! Gratulerer med dagen på forskudd! :)

Therese

20.jul.2009 kl.23:07

Gratulerer med dagen da :)Høres ut som noen morsomme folk da, selvom noen kanskje virket litt sære : )

Martin V-O

21.jul.2009 kl.00:43

Gratulerer med dagen!

Elita

21.jul.2009 kl.01:37

Hadde det vært mulig, og ønskelig for din del, hadde jeg sunget bursdagssang for deg nå. (Jeg kan synge "Gratulerer med dagen" på tre språk.)Gratulerer så mye med dagen! Jeg håper du får en alle tiders gebursdag og at du koser deg videre. Det er ofte menneskene man treffer som gjør sånne turer til noe å huske, har jeg fått erfare.Og; én søster er mer enn nok, tror jeg. Akkurat passe. En bror skulle jeg gjerne hatt, dog.

Guro(:

21.jul.2009 kl.04:53

Jeg er ogsaa paa langreisefot, for noen HERLIGE beskrivelser, og gratulerer saa mye med dagen! :)

The Teller

21.jul.2009 kl.17:48

Jeg er egentlig bare sur for at du ikke kommer på pizza i Tønsberg, men siden du har skjegg så skal jeg allikevel gratulere deg med dagen.Din kødd.

The Teller

23.jul.2009 kl.06:24

Svar: Røykerynker er ikke fullt så sjarmerende. Dessuten får man gule tenner og nedsatt smakssans. Og hvem har vel frivillig lyst til å ikke smake en deilige lasagne slik den SKAL smake?

Guro(:

23.jul.2009 kl.07:31

Sv: Takk skal du ha! Ja, jeg gjor saann ca akkurat som jeg vil, og det er ganske herlig :) Hehe..Ja, eg elskar nynorsk!

Tj

23.jul.2009 kl.20:46

Haha, fantastiske beskrivelser! Ikke rart folk liker å lese bloggen din. Og gratulerer med dagen som var :)

Sophia

24.jul.2009 kl.22:49

Hmm. I forhold til Paurick og hans beskrivelse kan det virke som om Frank McCourt hadde rett.

Sophia

24.jul.2009 kl.22:51

Du er forresten noe helt jævlig god på trommer.

Sophia

27.jul.2009 kl.13:51

McCourt sa noe sånt som "Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood." Oi! 2007! Veldig kult at du fortsatt, etter å ha overlevd, syns det funket. Det er creds! Creds bare å ha overlevd egentlig, etter ryktene om det året å dømme hvertfall :)

obi-wang

28.jul.2009 kl.16:14

Hvis du skriver en bok en gang skal jeg kjøpe og lese den med stor iver.

The Teller

11.aug.2009 kl.14:21

Da er min 2 mnds lange karriere som røyker åååååååååååååååååååååååååver.Stolt eller?Kaaaaaakeeeeeee.

The Teller

12.aug.2009 kl.19:07

FEIL!Jeg er max i postkassa 2 ganger i uka.

Griffus

14.aug.2009 kl.13:37

Enig med Viktoria. (med k, ikke c, som jeg er mest vant til og med punktum, som er feil).

16.aug.2009 kl.09:15

Haha, du har vår humor!

Aurora

19.aug.2009 kl.20:05

Ja?

Virveldraape

19.jan.2010 kl.02:17

Ved profetens skjegg, jeg liker hva jeg leser.

Skriv en ny kommentar

hits